Dinsdagavond 17 maart is door de rijksoverheid bekend gemaakt dat de regeling Werktijdverkorting is stopgezet. Deze regeling wordt met terugwerkende kracht per 1 maart jl. vervangen door de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. De maatregel zal nog nader uitgewerkt worden. De hoofdlijnen van de regeling zijn wel al bekend en in het onderstaande opgenomen.
Het noodfonds voorziet in een loonkostensubsidie voor werkgevers van maximaal 90% van de loonkosten mits de lonen worden doorbetaald. Reeds gedane aanvragen voor werktijdverkorting worden automatisch omgezet in een aanvraag voor de nieuwe regeling. Wel zal in dat geval aanvullende informatie opgevraagd worden.
Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de loonkosten op grond van het noodfonds gelde volgende voorwaarden:
- Bij de aanvraag committeert de werkgever zich vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt.
- De aanvrager verwacht tenminste 20% omzetverlies.
- De aanvraag geldt voor een periode van drie maanden, die eenmalig verlengd kan worden met nog eens drie maanden (aan de verlenging kunnen nadere voorwaarden worden gesteld).
- De regeling ziet op omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.
De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet, maximaal 90% van de loonsom. Hieronder enkele voorbeelden van hoe de relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming uitwerkt:
- als 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever.
- als 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van de werkgever.
- als 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgeve.
Op basis van uw aanvraag zal het UWV een voorschot verstrekken ter hoogte van 80% van de verwachte tegemoetkoming. Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet is geweest.
De aanvraag zal moeten worden ingediend bij het UWV. Het is op dit moment nog niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. De exacte datum waarop dit mogelijk zal zijn wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.
Anders dan bij de regeling Werktijdverkorting het geval was, is de nieuwe tegemoetkomingsregeling ook van toepassing op loonkosten waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft, zoals oproepkrachten. Uitzendbedrijven kunnen ook voor uitzendkrachten die bij hen in dienst zijn een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen.
Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben, dan zijn wij graag bereid deze te beantwoorden en u zo nodig verder te assisteren. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen voor andere – al dan niet corona gerelateerde – vragen. Wij zijn u graag van dienst.