Vervanging VAR; risico naheffing bij opdrachtgever
De vervanger van de huidige Verklaring arbeidsrelatie (VAR) zorgt ervoor dat uw onderneming per 1 januari 2016 te maken kan krijgen met een naheffingsaanslag of correctieverplichting voor de loonheffingen.
Door de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties loopt u als opdrachtgever straks het risico op een naheffing of correctie, terwijl dat risico nu bij de opdrachtnemer ligt. Als de Eerste Kamer instemt met de nieuwe wet, wordt de VAR per 2016 vervangen door een stelsel van modelcontracten.
De fiscus kan per 1 januari 2016 een naheffingsaanslag of correctieverplichting voor de loonheffingen opleggen aan opdrachtgever als er sprake is van feitelijk werknemerschap. Dit is het geval als u wel een goedgekeurd contract getekend heeft, maar in de praktijk niet conform dit contract werkt. Onder de huidige regelgeving ligt het risico op bijbetalen meestal bij de opdrachtnemer
De enige situatie waarin u zeker weet dat u niet met een naheffingsaanslag of correctieverplichting geconfronteerd wordt, is als u een goedgekeurd contract gebruikt en in de praktijk daadwerkelijk conform de bepalingen in dit contract werkt. De Belastingdienst heeft inmiddels de eerste modelcontracten gepubliceerd op haar website. Het gaat pas om enkele specifieke contracten, maar de lijst met voorbeelden wordt aangevuld zodra er meer contracten goedgekeurd zijn.